Wist je dit al over cashewnoten?

Wist je dit al over cashewnoten?

Waarom zijn de bananen… euh… cashewnoten krom? Een beetje gek ziet hij er wel uit inderdaad, die cashewnoot. Hoe hij aan z’n vorm komt, kunnen we je niet vertellen. Maar we hebben wel een boel leuke weetjes over de cashewnoot voor je. Wedden dat je met deze kennis denkt ‘die cashewnoot is zo gek nog niet’. En dat kromme, dat is ook maar net hoe je ernaar kijkt, natuurlijk.

Kunnen noten vlees vervangen?

Vanuit dierenwelzijn of om het milieu minder te belasten, 1 keer per week of voor altijd… je kunt best zonder vlees. Er zijn genoeg alternatieven. En ook het voedingscentrum geeft aan dat noten vlees kunnen vervangen. (Bron: Voedingscentrum - vleesvervangers) Noten bevatten bijna net zoveel eiwitten als vlees, namelijk gemiddeld zo’n 22 gram per honderd gram, net als sojabonen. Ter vergelijking: rundvlees bevat 35 gram en magere kwark bevat 9 gram. En hoe zit dat met cashewnoten?

Hoe gezond zijn cashewnoten?

Cashewnoten zijn heel gezond en dus een slimme keuze als je noten kiest als vleesvervanger. Van alle noten bevatten ze de minste calorieën per 100 gram, zijn ze rijk aan onverzadigde vetzuren en leveren ze het meeste ijzer. Ook zit er veel mangaan, kalium, magnesium, zink, seleen, fosfor en koper in. Deze mineralen helpen bij de opbouw en het onderhoud van je botten, tanden en spieren. Ze helpen ook bij het verlagen van je bloeddruk en het doorgeven van signalen vanuit je hersenen naar je spieren en zenuwen.

Hoe eet je cashewnoten?

Naast gezond, zijn cashewnoten ook super veelzijdig. De smaak is best neutraal: lichtzoet en een beetje romig. Eet je ze dan maar met veel zout of suiker? Wel nee, zonde bij zo’n gezond nootje. Met een beetje creativiteit breng je de cashewnoot op smaak met gezonde ingrediënten. Kijk maar eens in deze shop, je zult verbaasd zijn. Eet ze lekker élk moment van de dag, van ontbijt en lunch tot in je avondmaaltijd. Bij de borrel of gewoon als lekker tussendoortje. Bijvoorbeeld in plaats van de zak drop in de auto.

Hoeveel cashewnoten per dag?

Oei, zoveel mogelijkheden. Kun je er teveel van nemen? Hoeveel cashewnoten mag je per dag eten? Wees gerust, de cashewnoot bevat dan wel relatief veel kilocalorieën, 154 om precies te zijn in een handje van 25 gram. Maar doordat ze zo boordevol gezonde voedingsstoffen, vitaminen en meervoudig onverzadigde vetzuren zitten, geven ze snel een verzadigd gevoel. Natuurlijk is het verstandig om de hoeveelheid die je eet af te stemmen op de hoeveelheid calorieën die je op een dag verbrandt.

Waarom zijn cashewnoten relatief duur?

Had jij de cashewnoot nog nooit zo bekeken en verbaas je je hooguit over de prijs die je betaalt voor een paar van die noten? Dan volgt hier een verhaal dat je niet mag missen. Over hoe de cashewnoot groeit en wat er allemaal moet gebeuren voordat hij in jouw hand belandt. Je zult de cashewnoot en z’n prijs wat meer begrijpen. En dat is vaak nog niet eens een eerlijke prijs, daarover later meer.

De cashewnoot groeit aan de kasjoeboom

De groei van de cashewnoot begint bij het zaad van een Anacardium Occidental, ook wel de Kasjoeboom genoemd. Dit is de boom waar de cashewappels aan groeien. Appels? Inderdaad, per appel is er één cashewnoot. Hij hangt er onderaan, daarover zo meer. Terug naar de boom. Vijf maanden nadat het zaadje ontkiemt, worden de miniboompjes overgeplant in een plantage met duizenden cashewbomen. Na drie jaar is de boom volgroeid en kunnen de cashews worden geoogst. 

Het oogsten van de cashewnoten

De cashewappel heeft de vorm van een paprika en is rijp als hij rood of geel is en van de boom valt. De boer haalt de cashewnoten van de rijpe cashewappels en laat deze noten een paar dagen drogen. Om de cashews zit nog een harde schil die tijdens de verwerking wordt verwijderd. De cashewappel zelf is ook geschikt om te eten, alleen is deze vrucht niet zo lang houdbaar. Hij wordt vooral lokaal gebruikt voor onder andere jam, wijn en frisdrank.

Het pellen van cashewnoten

Na het drogen van de noten zijn ze klaar voor de volgende stap, de verwerking. Het begint met het sorteren op grootte, daarna worden de noten gekookt om de schil zachter te maken, zodat die kan worden gekraakt. Dan worden de noten gestoomd om het binnenste velletje zachter te maken, zodat ze met de hand kunnen worden gepeld. Tot slot worden de cashewnoten gewassen. Bij dit kraken en pellen komt cardol vrij, dat is een olie die blaren op de huid kan veroorzaken. Het is dus belangrijk om je huid goed te beschermen bij het pellen van de cashewnoten.

 

Wat zijn Fairtrade cashewnoten?

Je ziet, het is nogal wat werk om de cashewnoten te oogsten en eetbaar te maken. En altijd als iets ‘nogal wat werk’ is, is het de moeite waard om je te verdiepen in de mensen die dit werk voor je uitvoeren. Hoe is het loon? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden? Is het bedrag dat je betaalt wel een eerlijke prijs? Als je Fairtrade cashewnoten koopt, is dit al voor je uitgezocht en geregeld.

Waarom kiezen voor cashewnoten met Fairtrade en een eerlijke prijs?

Fairtrade is een keurmerk dat ervoor zorgt dat boeren of werknemers met hun arbeid genoeg verdienen om te kunnen leven en om te kunnen investeren in een duurzame toekomst. Deze kosten bepalen de prijs van het product, we noemen dit ook wel een eerlijke prijs. Fairtrade is nodig, omdat in veel landen boeren en werknemers zijn overgeleverd aan sterk wisselende wereldmarktprijzen. Zonder Fairtrade, die opkomt voor hun belangen, is er extreme armoede.

Hoe weet je of iets Fairtrade is?

Fairtrade herken je aan het keurmerk. Dit blauwgroene logo staat op producten van bedrijven die rechtstreeks contact hebben met boeren of werknemers, die meestal zijn verenigd in coöperaties. Met hen worden vaste afspraken gemaakt over de hoeveelheid die wordt afgenomen en tegen welke prijs. (Bron: Fairtrade Nederland - eerlijke handel.) Dit wordt steeds gecontroleerd, waardoor het Fairtrade keurmerk je echt zekerheid geeft.  

Hoe fair is Fairtrade?

Transparantie is belangrijk bij Fairtrade. Vertelt een bedrijf waar de producten vandaan komen? En laat het bedrijf zien hoe de arbeidsomstandigheden zijn? Bij de productie van cashewnoten komen bijvoorbeeld stoffen vrij die de huid kunnen beschadigen. Het is dan belangrijk dat de werknemers de beschikking hebben over goede beschermende middelen. Fairtrade bedrijven hebben dit allemaal goed in kaart gebracht en zullen hier dus open over communiceren. Moderne technieken maken de handel steeds transparanter. Met behulp van drones kan bijvoorbeeld de omvang van de oogst en daarmee het inkomen nauwkeurig worden bepaald.

Wat zijn biologische cashewnoten?

Is de cashewnoot al gezond van zichzelf, biologische cashewnoten zijn natuurlijk nóg gezonder. En dan is het goed om te weten dat de cashewbomen van nature prima oogst geven zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Kies je voor biologische cashewnoten, dan weet je zeker dat er geen chemische middelen in de aarde en het water komen. Het natuurlijk evenwicht wordt niet verstoord en de biodiversiteit wordt in stand gehouden.

Hoe weet je of jouw cashewnoten biologisch zijn?

Om zeker te weten dat er geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest is gebruikt bij het telen van de cashewnoten, kun je letten op het Eko-keurmerk. Het verkrijgen van zo’n keurmerk is overigens een arbeidsintensieve klus. Daarom helpen Fairtrade merken coöperaties met het aanvragen. Dit kan jaren duren. Zo kan het dus best zijn dat jouw cashewnoten al wel biologisch zijn, zonder dat er een keurmerk op staat.

Hoe duurzaam zijn cashewnoten?

Het klimaat, de opwarming van de aarde, CO2-uitstoot, je kunt er niet meer omheen. Geen pagina in de krant of het gaat er wel over. Logisch dat je je afvraagt hoe duurzaam cashewnoten zijn. En die eerlijke prijs waar we het net over hadden, gaat niet alleen over een eerlijk loon, die gaat ook over de kosten voor de aarde. We beginnen met noten in het algemeen.

Welke noten zijn duurzaam?

De klimaatbelasting van noten is veel lager dan die van vlees. De CO2-uitstoot van 1 kilo noten ligt tussen de 3,3 en 4,9 kilo CO2. Bij 1 kilo vlees is dit veel meer: tussen de 12 en 32 kilo CO2. Walnoten zijn duurzamer, omdat ze in Europa worden verbouwd. En hoe zit dat dan met de cashewnoot?

Hoe duurzaam zijn cashewnoten?

Gebruiken cashewbomen niet teveel water, net als avocado’s? Nee, cashewnoten zijn wat dat betreft duurzaam, als ze in een land groeien waar het genoeg regent. Bijvoorbeeld Ivoorkust, dat een tropisch savanneklimaat heeft met ongeveer 260 dagen regen per jaar. Dit klimaat wordt wel beïnvloed door de klimaatverandering, waardoor het warmer wordt en neerslagpatronen veranderen. Dit is één van de redenen waarom het belangrijk is om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken.

Hoeveel kilometers reizen de cashewnoten?

Maar liefst 85% van alle cashewnoten die in West-Afrika groeien wordt verscheept naar Azië om daar te worden gepeld. Bizar, zeker als je bedenkt dat de ongepelde cashewnoot vijf keer zoveel gewicht heeft. Het is dus slim om te kiezen voor cashewnoten die worden verwerkt in het land van herkomst. Die reizen minder kilometers en dat scheelt enorm in CO2-uitstoot. Bovendien is het beter voor de werkgelegenheid in dat land.

Cashewnoten met een missie

En? Hoe denk je nu over cashewnoten? Als je tot aan hier hebt gelezen, is onze doel vast geslaagd. Geen gek nootje hè. Hoe mooi is het als de hele keten kan genieten van al het goede van deze gezonde noten, van de boer tot aan jij als consument. Helemaal als ook de aarde een plekje heeft in die eerlijke keten. Dat is het verschil tussen een krom en een recht nootje en wij hebben daar onze missie van gemaakt.