Hoe groeien cashewnoten?

Cashewboom

Sla jij een handje cashewnoten zonder nadenken in één keer achterover? Misschien niet meer als je ontdekt hoe wonderlijk het kromme nootje groeit en welke ingewikkelde stappen er nodig zijn voordat jij ervan kunt genieten. Wedden dat je na het lezen van dit verhaal deze zachte romige nootjes nog meer weet te waarderen?

De cashewnoot groeit aan de Kasjoeboom

Het avontuur van de cashewnoot begint bij het zaad van een Anacardium Occidental, ook wel de Kasjoeboom genoemd. Dit is de boom waar de cashewappels aan groeien. Cashewbomen worden individueel gekweekt door het zaadje apart te laten kiemen en deze stekjes te laten groeien. Na vijf maanden zijn deze stekjes groot genoeg om overgeplant te worden naar een plantage met duizenden cashewbomen. Vervolgens duurt het bij een volgroeide traditionele boom drie jaar voordat deze vruchten krijgt en daarmee cashewnoten kan produceren. Bij de kleinere dwergcashewboom hoeven de boeren niet zo lang te wachten. Deze produceert namelijk na een jaar al cashewnoten als deze volgroeid is.

 

Het oogsten van de cashews

De cashewappel heeft de vorm van een paprika en is rijp wanneer deze rood of geel is en van de boom valt. En geloof het of niet, onder elke ’appel’ groeit maar één cashewnoot. De boer haalt de cashewnoten van de rijpe cashewappels en laat deze noten een paar dagen drogen. Om de cashews zit nog een harde schil die tijdens de verwerking wordt verwijderd. De cashewappel zelf is ook geschikt om te eten, alleen is deze vrucht niet zo lang houdbaar, waardoor deze vooral lokaal gebruikt wordt voor onder andere jam, wijn en frisdrank.

Goede bescherming bij het verwerken van de noot

Na het drogen van de noten zijn ze klaar voor de volgende stap, de verwerking. Meestal worden de cashewnoten uit Afrika verscheept naar India waar ze gebrand en gedopt worden. Bij Cishew wordt dit arbeidsintensieve werk gedaan in Ivoorkust, waar de cashewnoten van nature groeien. Het begint met het sorteren op grootte, daarna worden de noten gekookt om de schil zachter te maken, zodat die kan worden gekraakt. Dan worden de noten gestoomd om het binnenste velletje zachter te maken, en worden de cashewnoten gewassen. Bij dit kraken en pellen komt cardol vrij, dat is een olie die blaren op de huid kan veroorzaken. Onderdeel van de goede arbeidsomstandigheden die Cishew de verwerkers biedt, zoals een goed loon, zijn goede beschermingsmiddelen tegen deze olie.

Waar groeien onze cashewnoten?

Van oorsprong komen de cashewnoten uit Brazilië. Toen de cashew rond de 16e eeuw ontdekt werd door de Portugezen, werd deze al snel verscheept naar Afrika en India. En inmiddels wordt de cashew ook in Vietnam verbouwd. De reden waarom cashewbomen alleen in warme landen worden gekweekt is dat Kasjoebomen een hekel hebben aan kou en alleen kunnen groeien in tropische klimaten waar het niet kouder wordt dan 15 graden. De cashews van Cishew worden verbouwd aan Ivoorkust, omdat Ivoorkust een tropisch savanneklimaat heeft met ongeveer 260 dagen regen per jaar. Alleen het klimaat verandert. Afrikaanse landen zoals Ivoorkust merken dit ook. Het wordt warmer en neerslagpatronen veranderen. Samen met Cishew blijven de boeren alert op mogelijkheden om zich hieraan aan te passen.