Veelgestelde vragen

Ik wil gewoon even proberen, kan dat?

Ja hoor. Kies dan voor een eenmalige bezorging als je jouw box hebt samengesteld. Je ontvangt dan snel en één keer een heerlijke box met jouw gekozen variaties. Wil je daarna Cishew nog een keer ontvangen? Dan kun je dat eenvoudig aangeven via het account dat je hebt aangemaakt, bijvoorbeeld elke 4, 8 of 12 weken. Dit kun je natuurlijk altijd weer aanpassen of pauzeren.

Hoe pas ik m'n Cishew box aan?

Dit kan je doen door in te loggen op jouw account op cishew.com. Je kunt daar de inhoud van je box veranderen, je adres aanpassen en kiezen hoe vaak je de box wilt ontvangen.

Cishew.com > Inloggen > Abonnement beheren

Lekker zoveel mogelijk cashew creaties uitproberen? Tot uiterlijk 3 dagen voor je volgende bestelling kun je de inhoud van de box aanpassen. En heb je binnenkort een feestje? Dan zet je de verzending bijvoorbeeld even op 2 weken. En net zo makkelijk sla je een zending over als je met vakantie gaat.

Kan ik het abonnement stoppen of pauzeren?

Natuurlijk kan dat. Als je uiterlijk 3 dagen vóór je volgende bestelling je abonnement stopzet of pauzeert, dan ontvang je niets en betaal je niets. Als je pauzeert kan je natuurlijk ieder moment weer starten! Samen met onze boeren in Ivoorkust hopen we natuurlijk dat je zo blij bent met de noten dat je niet meer zónder wilt.

Hoe ontvang ik mijn bestelling?

Het pakket wordt bij je thuis bezorgd. Per e-mail laten we je precies weten wanneer we de box verzenden.  

Wanneer ontvang ik mijn bestelling?

We verzenden wekelijks op maandag en woensdag, zo heb jij je Cishews vóór het weekend binnen.

Hoe kan ik betalen?

Bij je bestelling betaal je via iDeal of creditcard. Bij een abonnement geef je daarbij een machtiging voor de automatische afschrijving tot het moment dat je het abonnement opzegt of pauzeert. 

Geven jullie geen korting?

Korting geven vinden we geen goed idee. Want daardoor krijgt iemand in de keten geen eerlijke prijs en dat vinden we krom. Wij willen juist dat de hele keten sterk is. Koop je Cishew, dan doe je recht, lees meer

Waarom moet ik bezorgkosten betalen?

Gratis bezorging betekent dat dit ergens in de keten ten koste gaat van een eerlijke prijs. Daarom rekenen we 3 euro om de box bij jou thuis te bezorgen. Zo maken we de hele keten sterk. Koop je Cishew, dan doe je recht, lees meer

Kan ik Cishew ook bestellen buiten Nederland?

Ja hoor. Dit kan momenteel nog niet online maar neem even contact met ons op, dan zorgen we dat je snel van Cishews kunt genieten in het buitenland.

Wie zijn jullie?

Wij zijn Cishew Company, we zijn opgericht in 2021. We hebben onszelf een flinke opdracht gegeven: de boeren en verwerkers een eerlijke prijs geven, de werkomstandigheden in het land van herkomst (Ivoorkust) verbeteren, de ecologische voetafdruk verkleinen én tegelijk de meest gezonde én gevarieerde cashews op de markt brengen. Lees meer over Cishew.

Waar komen de cashewnoten vandaan?

Onze cashewnoten komen uit Ivoorkust en daar worden ze ook verwerkt. 90% van de noten in de wereldhandel wordt in Azië gepeld. Onze cashewnoten worden gepeld waar ze groeien aan de boom. Dat scheelt zo’n 18.000 kilometer transport en onnodige CO2-uitstoot.

Hiermee stimuleren we de economie in het land zelf. Dat betekent meer lokale gelegenheid, vooral voor vrouwen. Bovendien bieden we de boeren een eerlijke prijs.

Wat is het verschil tussen dry roasted, gebrande, gebakken of geroosterde cashewnoten?

De noten van Cishew zijn slow roasted, daardoor behouden ze hun voedingsstoffen maximaal, vergelijkbaar met rauwe noten. Het roosteren versterkt de natuurlijke smaak en geeft een lekkere crunch. En omdat hierbij maar héél weinig vet nodig is, zijn de noten van Cishew veel gezonder dan gebrande, gebakken of gefrituurde noten. Er is nóg een reden waarom de noten van Cishew zo gezond zijn. We gebruiken geen smaakversterker, gaan verantwoord om met zout en gebruiken vooral natuurlijke zoetstoffen en zo min mogelijk suiker. Bovendien zijn Cishews glutenvrij en zijn onze coatings bijna allemaal vegan. Daardoor zijn ze alleen maar lekkerder, want we creëren spannende smaken met een coating van natuurlijke ingrediënten. Dat noemen we noot cuisine.

Hoe worden de smaken toegevoegd?

Onze cashewnoten worden voorzien van heerlijke ingrediënten door middel van een coating. In een speciale ketel kan de juiste smaak zonder verhitting worden toegevoegd. We geven de noten een prachtige laag met bijvoorbeeld zeewier of bieten. Mooi om te zien en lekker voor je smaakpapillen. En, niet onbelangrijk, alle goede voedingsstoffen blijven behouden.

Hoe zijn de coatings ontwikkeld?

Onze chef-kok Bert doet niets liever dan fantastische smaken creëren met 100% pure ingrediënten. Dankzij een unieke raw coating methode kunnen we de noten voorzien van pure smaken, gebaseerd op kruiden, fruit of groente. Bekijk alle soorten.

Hoe weten jullie zeker dat de cashewnoten fairtrade zijn?

We zijn betrokken bij de hele keten, van cashewboom, boer en verwerker tot transport naar Nederland. Daardoor zijn alle stappen traceerbaar en controleerbaar. 

Wat steun ik als ik noten bij Cishew koop?

Een heleboel, want in de wereld van de noten is nog heel veel krom. Samen maken we dat recht. Jij, door te genieten van super lekkere en gezonde noten. Wij door elke dag te werken aan de volgende punten:

We zijn betrokken bij de hele keten, dus we weten zeker dat de boeren een eerlijke prijs krijgen. Zij krijgen trainingen, zodat ze weten hoe ze hun oogst kunnen vergroten. En we helpen ze met het behalen van bijvoorbeeld het EKO-keurmerk. De boeren gebruiken namelijk geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. 

90% van de cashewhandel in West-Afrika verscheept de cashews naar Azië, om daar te laten verwerken. Wij doen dat niet, want wij vinden het eerlijker om werkgelegenheid te bieden op de plek waar de cashewboom staat. Ivoorkust biedt een fantastische klimaat voor de cashewboom, daar mag het land en de bevolking zelf volop van profiteren. 

Niet alleen de boeren en de aarde zijn blij als jij jouw noten bij Cishew koopt. De lokale verwerking biedt een enorme werkgelegenheid. En natuurlijk zorgen wij ervoor dat de verwerkers een goed loon krijgen. Meestal zijn het de vrouwen die dit werk doen en dat betekent heel veel voor de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Doordat de vrouwen via Cishew een goede baan hebben, worden ze onafhankelijk. Ze hebben de mogelijkheid om te investeren. Bijvoorbeeld in een goed huis, in de aanleg van elektriciteit, in de toekomst van hun kinderen met een goede opleiding.

Ook letten we op de arbeidsomstandigheden van de verwerkers. We zorgen dat het werk veilig is en dat het eerlijk betaald wordt.

Hoe gezond zijn cashewnoten?

Voor onze voorouders waren noten en zaden al een belangrijke bron van eiwitten en (goede) vetten. De gezonde effecten van noten en zaden zijn recent in een paar heel grote studies aangetoond (bron: Remko Kuipers, Oergezond).

Noten en zaden zijn heel belangrijke bronnen van allerlei essentiële micronutriënten. Cashewnoten bevatten vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B11, E, K) en mineralen (fosfor, magnesium, calcium, ijzer, seleen, koper, zink, kalium en natrium). Daardoor verbeteren cashewnoten je weerstand, geven ze energie en dragen ze bij aan de vorming van bindweefsel, botten en pigment van het haar. Daarnaast zijn ze een goede bron van gezonde, onverzadigde vetzuren die de kans op hart- en vaatziekten verlagen. 

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?

Goed idee dagelijks cashewnoten te eten, ze zijn namelijk supergezond. Het voedingscentrum adviseert om elke dag een handje ongezouten noten te eten. Ze bevatten vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B11, E, K) en mineralen (fosfor, magnesium, calcium, ijzer, seleen, koper, zink, kalium en natrium). Cashewnoten bevatten ook redelijk veel (onverzadigd) vet, houd daar dus rekening mee als je op je calorieën let. Leuk feitje: cashewnoten bevatten minder vet dan amandelen, hazelnoten, pecan, pinda, walnoot, pistache en macadamia.

Kan ik cashewnoten gebruiken als vleesvervanger?

Ja, dat kan heel goed zelfs. Met hun gehalte aan eiwitten en onverzadigde vetten zijn cashewnoten een prima vleesvervanger. De noten van Cishew zijn een verantwoorde keuze, want die bevatten een verantwoorde hoeveelheid zout, weinig suiker en geen smaakversterker. Bovendien zijn Cishews glutenvrij en zijn onze coatings bijna allemaal vegan. Laat je voor jouw ontbijt, lunch of avondmaaltijd inspireren door onze chef-kok en probeer eens één van onze recepten. 

Kan ik de ingrediënten zien per smaak?

Ja, van al onze Cishews kan je exact vinden welke ingrediënten er zijn gebruikt. Klik op een Cishew om naar de detailpagina te gaan.

Ik heb een allergie, hoe kan ik zien welke smaken geschikt zijn?

Bij iedere smaak staan alle ingrediënten vermeld, ook kan je via de filters aangeven wat je wilt uitsluiten.

Kan ik cashewnoten (cream) eten als ik een pinda allergie heb?

Ja, dit kan. In onze keuken verwerken we alleen cashewnoten en geen pinda's.

Hoe lang is Cishew houdbaar?

Als de cashews langzaam geroosterd zijn, kunnen ze eigenlijk niet bederven. Ze worden hooguit een beetje zacht na verloop van tijd. Maar lang bewaren levert absoluut geen gezondheidsgevaar. Je hoeft de noten dus ook niet gekoeld te bewaren. Wel is het verstandig om ze in het originele potje te bewaren. Dat is door ons speciaal geselecteerd omdat het luchtdicht is af te sluiten. 

Kan ik Cishew ook aan iemand cadeau geven?

Wat een goed idee! Je kan Cishew cadeau geven door het bezorgadres aan te passen en het factuuradres op je eigen adres te zetten.

Is de verpakking duurzaam?

Vooralsnog verzenden we de Cishews in plastic potjes. Als jij je afvraagt ‘kan dat niet anders? We zijn altijd op weg naar beter, maar we zijn er ook van overtuigd dat onze recyclebare plastic potjes op dit moment de beste keuze is. Lees er meer over in "Alles over de plastic potjes en de weg naar beter".

Hoe duurzaam zijn de cashewnoten van Cishew?

Cishew is goed voor jou, mensen in Ivoorkust en de planeet. Omdat onze cashewnoten worden verwerkt in het land waar de noten groeien, scheelt dat enorm veel transportkilometers.

Ons transport compenseren we trouwens via het GoodShipping programma, waarbij we een hoger bedrag betalen dat wordt geïnvesteerd in CO2-vrije brandstoffen. Onze boeren gebruiken geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen en de cashewbomen groeien dankzij de natuurlijke regenval in Ivoorkust. Er wordt dus geen kostbaar water verspild. 

De laatste jaren merken Afrikaanse landen wel dat het klimaat verandert. Het wordt warmer en neerslagpatronen veranderen. Samen met Cishew blijven de boeren alert op mogelijkheden om zich hieraan aan te passen.

Kan ik ook losse potjes bestellen i.p.v een box met 5 potjes?

Nee, dat kan (nog) niet. We hebben verschillende sets getest en de set met 5 potjes was het meest populair. Met deze set als standaard is ons logistieke proces optimaal. Zo hebben we zo min mogelijk kosten en kunnen we iedereen in de keten recht doen. Van een eerlijke prijs voor de boeren tot een eerlijke prijs voor jouw box.

Hoe kan ik zien welke smaken er in mijn laatste bestelling zaten?

Dat kun je zien als je inlogt op je eigen account op cishew.com.

Hoe kan ik zien welke smaken er in mijn volgende bestelling zitten?

Dat kun je zien als je inlogt op je eigen account op cishew.com. Wil je je smaken wijzigen, dan kun je dat daar heel makkelijk regelen. Ook zie je wanneer je je volgende levering krijgt.

Tot wanneer kan ik de smaken van mijn volgende box wijzigen?

Dat kan tot vlak voor je volgende levering. De datum hiervoor zie je wanneer je inlogt.

Hoe werkt het abonnement?

Kies welke 5 Cishews je wilt ontvangen in je eerste zending, of laat je verrassen door Chef's choice te kiezen en maak vervolgens een account aan. Na het invullen van je adresgegevens kun je via iDEAL of Creditcard betalen. Je krijgt een bevestiging via e-mail. En binnen twee weken ontvang je je eerste zending. Daarna hoef je eigenlijk niets meer te doen en krijg je elke vier weken deze 5 Cishews thuisbezorgd, 5 potjes à 200 gram overheerlijke en verrassende cashews. Via jouw account kun je de frequentie altijd aanpassen, je abonnement pauzeren en andere Cishews kiezen.

Waarom alleen cashewnoten?

We zijn begonnen met cashewnoten, omdat we in die markt de eerste contacten met lokale boeren konden leggen en de hele keten tot aan jou volgens onze principes konden inrichten. Maar we gaan door. We willen namelijk een positieve impact maken in de héle notenhandel.

Wij werken keihard aan: de boeren en verwerkers een eerlijke prijs geven, de werkomstandigheden in het land van herkomst verbeteren, de ecologische voetafdruk verkleinen én tegelijk de meest gezonde én gevarieerde noten op de markt brengen. Doe mee, geniet van de heerlijkste, eerlijkste cashewnoten. Zo help je ons met onze missie om uiteindelijk álle noten recht te maken.

Ik ben niet tevreden over de cashews

Oh, dat is vervelend! Vertel, wat is er aan de hand? Laat het ons weten via e-mail via het contactformulier. We helpen je graag met het vinden van een oplossing!