Waarom fairly traded, fairly treated optimaal genieten is

Fairtrade cashewnoten

In een wereld waarin ‘lekker goedkoop’ nog vaak één van de belangrijkste koopargumenten is, weten wij dat het anders, eerlijker moet. Want als je iets verder kijkt dan je boodschappenmandje, zie je dat goedkoop vaak verkeerd uitpakt voor medemens, aarde, gezondheid en smaakbeleving. Terwijl de oplossing zo logisch is: fairly traded, fairly treated betekent optimaal genieten.

 

Hebben we je nu op het puntje van je stoel? Da’s mooi. Pak even een handje Cishews, dan leiden we je noot voor noot langs de keuzes waarbij wij voor een eerlijke prijs verder gaan dan anderen. 

Fairtrade premie is bij ons minimum

We hebben rechtstreeks contact met de coöperaties in Ivoorkust, waarin de cashewboeren zijn verenigd: Copavgon en Copabo. Met hen bespreken we hoeveel cashewnoten we in het komende jaar gaan afnemen, zo hebben zij zekerheid. Waar veel fairtrade merken de standaard premies hanteren voor Fairtrade en biologisch, nemen wij die als minimum en financieren we daarnaast in overleg met de boeren projecten die hun levensstandaard direct positief beïnvloeden.

 

Ons 'fairly traded' gaat niet alleen over geld

Ons contact met de coöperatie gaat dus niet alleen over geld, we zijn er ook bij betrokken hoe het geld wordt besteed. Zo kunnen we in de gaten houden dat de coöperaties het afgesproken bedrag krijgen en dat bijvoorbeeld die zonnepanelen in het dorp worden geïnstalleerd en onderhouden.

 

Regelmatig contact met de coöperatie

Wat bij veel westerse hulpprojecten in Afrika uiteindelijk mis kan gaan, is dat de schenkende instantie uit beeld verdwijnt nadat bijvoorbeeld een waterput is aangelegd. Omdat wij regelmatig contact met de coöperatie hebben, zijn we bereikbaar voor reserveonderdelen of vragen over het onderhoud. Net zoals we de coöperatie helpen bij vragen over bijvoorbeeld certificeren.

Cishew is beter voor de planeet

Voordat de noot die heerlijke Cishewcoating kan krijgen, moet de schil nog worden verwijderd. Daarover lees je alles in het artikel Hoe wordt de cashewnoot verbouwd en gepeld. 85% van de cashewnoten uit West-Afrika wordt verscheept naar Azië om daar te worden verwerkt. Wij doen dat anders en kiezen ervoor om de noot te verwerken vlakbij de plek waar hij groeit. Goed voor de werkgelegenheid in Ivoorkust en goed voor de planeet, want het scheelt nogal in CO2-uitstoot, vooral als je bedenkt dat ⅘ van het gewicht van de cashewnoot uit schil bestaat. Meer over het transport lees je in het artikel over de rechtste weg.

Korte lijnen met de verwerkers

De cashewnoten worden verwerkt door Transua Cajou in Bondoukou, een gecertificeerd biologische fabriek. Omdat we ook met hen nauwe contacten hebben, kunnen we de kwaliteit en arbeidsomstandigheden in de gaten houden. 

Cishews zijn biologische cashewnoten

Een eerlijke prijs betekent voor ons ook dat je erop kunt vertrouwen dat onze noten gezond voor je zijn. De cashewnoot zelf is natuurlijk al gezond. En de boeren maken alleen gebruik van natuurlijke mest en bescherming tegen insecten. Onze coöperaties, Copavgon en Copabo, zijn allebei Fairtrade gecertificeerd. Copabo is al gecertificeerd biologisch, Copavgon werkt al volledig biologisch en wij helpen hen met het verkrijgen van de certificering, zodat ook zij aan Cishew kunnen leveren. Naast de periodieke audits voor het bio-certificaat worden Cishews door ons regelmatig gecheckt in ons laboratorium.

Heerlijke pure smaken

En dan, tot slot, de smaakbeleving. Heb je aan het begin van dit artikel een handje Cishews gepakt, dan zijn ze nu vast op. Welke variant had je? Wat vond je van de smaak? Vanuit z’n vakmanschap gebruikt onze chef-kok Bert alleen eerlijke, pure ingrediënten om het beste uit de cashewnoot te halen. Met de unieke coatingmethode krijgen de cashewnoten een jasje met kruiden, fruit of groente. Er worden alleen pure ingrediënten gebruikt en we gaan heel bewust om met zout en suiker. 

Fairly traded, fairly treated

Kortom... Cishew is zeker weten dat je uit álle cashewnoten de beste keuze hebt gemaakt. Ze zijn niet alleen een ware traktatie voor jezelf, je bent ook 100% zeker van eerlijke handel en eerlijke behandeling: fairly traded, fairly treated.