Cishew volgt de rechtste weg: van boom tot jouw voordeur

Boeren van Cishew

Veel cashewnoten maken een heleboel onnodige kilometers. Dat vinden wij krom. Benieuwd hoe de Cishew reist en welke schakels er allemaal bij zijn betrokken? Volg de noot van boom tot jouw voordeur.

 

Bij de coöperaties waarmee we samenwerken, Copavgon en Copabo, zijn 1519 boeren aangesloten, niet alleen mannen maar ook vrouwen. Ze behaalden allebei het Fairtrade certificaat. De boeren werken al volgens de biologische standaard en bij Copabo is de bio-certificering al rond. We helpen Copavgon met de certificering.

 

Dagelijks betrokken bij de fabriek

De tweede schakel is de fabriek waar de noten worden verwerkt. Hoe dat precies in z’n werk gaat lees je in het artikel Hoe groeien cashewnoten. Leuk weetje: bij het pellen verliest de cashew wel 80% van z’n gewicht. Denk daar maar eens bij na als je cashewnoten eet. Voor één handje noten is er dus sowieso al vier handen aan volume verwerkt. Bij de fabriek zijn we dagelijks betrokken, zodat we kunnen monitoren hoe het zit met arbeidsomstandigheden. In de fabriek worden de cashews vacuüm verpakt per dozen van 25 kilogram.

CO2 van transport gecompenseerd

Deze dozen worden via de derde schakel, de boot, rechtstreeks vervoerd naar Nederland. Dit is echt anders dan de meeste noten die je hier in de supermarkt kunt kopen. 85% van alle cashewnoten die in West-Afrika groeien worden namelijk eerst verscheept naar Azië om daar te worden gepeld. Bizar, zeker als je bedenkt dat de ongepelde cashewnoot vijf keer zoveel gewicht heeft. Er groeien trouwens ook cashewnoten in Azië, maar ook die maken meer kilometers dan de Cishews omdat Ivoorkust dichter bij Nederland ligt. De CO2 die vrijkomt bij de scheepskilometers van Cishew worden overigens gecompenseerd via het GoodShipping programma. We betalen een hoger bedrag, dat via het programma wordt geïnvesteerd in CO2-arme brandstoffen.  

Vierde schakel is onze Noot Cuisine

En dan zijn we al bij onze eigen keuken in Almelo. Onder leiding van onze chef-kok worden daar de lekkerste en puurste Cashew producten ontwikkeld. In zijn keuken krijgen de cashews een 'jasje' dankzij de raw-coating methode, waardoor heerlijke smaken ontstaan met kruiden, fruit of groente en weinig of helemaal geen zout en suiker. Zo zijn de noten niet alleen goed voor de boeren en de aarde, maar ook voor jou. Dat is wat we bedoelen met fairly traded, fairly treated

De laatste schakel is de bezorging

Die gebeurt vanuit dezelfde locatie in Almelo. Daar worden de noten verpakt en naar jou verstuurd.