Hoe gezond is de cashewnoot?

Cashewnoten

Dat noten gezond zijn wist je waarschijnlijk al wel, maar hoe gezond de cashewnoot specifiek is misschien nog niet. Even heel kort door de bocht kun je de cashew beschouwen als uitblinker onder de noten. En Cishews zijn ook nog eens super lekker. Let wel op dat je er niet teveel van eet, één handje per dag is voldoende.

Om maar meteen met een heel sterk punt te beginnen: van alle noten bevatten cashewnoten de minste calorieën per 100 gram. Alsnog leveren ze wel relatief veel energie, maar daar staat een ontzettend hoge voedingswaarde tegenover. Zo zijn cashewnoten rijk aan onverzadigde vetzuren. Maar liefst 75% van het vet in cashewnoten is enkelvoudig en onverzadigd. Dat is erg goed voor je, want deze vetten zorgen voor een lager cholesterolgehalte, wat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Daarnaast geven cashewnoten je een vol en verzadigd gevoel. Een gezond borrelnootje dus!

Vitamine- en mineralenbom

Vergeleken met andere noten leveren cashewnoten de grootste hoeveelheid ijzer, belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen, die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor het vervoeren van zuurstof door je lichaam. Verder zitten ze boordevol mangaan, kalium, magnesium, zink, seleen, fosfor en koper. Cashewnoten zijn goed voor de opbouw en het onderhoud van je botten, tanden en spieren. En deze mineralen dragen ook bij aan het verlagen je bloeddruk, het regelen van de vochtbalans en het doorgeven van signalen vanuit je hersenen naar je spieren en zenuwen. Een klein nootje met veel impact!

Hoeveel eet je er per dag van?

Bij zo'n hoge voedingswaarde is het goed om erop te letten hoeveel je er per dag van eet. Eén handje ongezouten cashewnoten of twee eetlepels cream per dag is een goede aanvulling op een gezond en gevarieerd eetpatroon. Zo kun je 100 gram bereid vlees al vervangen door één handje cashew (25 gram). Het gezondst zijn de ongebrande noten, want noten die geroosterd of op een andere manier verhit zijn verliezen wel wat vitaminen en mineralen en dus aan voedingswaarde.

Cishew is lekker en gezond

Cashewnoten zijn dus gezond. En Cishew maakt ze voor jou veelzijdig en makkelijk te implementeren in je dagelijks leven. De coatings van Cishew zijn allemaal 100% glutenvrij en vegan (behalve de Blauwe Bessen Yoghurt, de Pure Chocolade Cacao, de  Melkchocolade Cacao en de Cashew Cream Chocolade, die zijn vegetarisch). Heerlijk om zo te eten of te verwerken in zoete of hartige gerechten, om op je boterham smeren of op een toastje bij een borrel. Cishew is dus zoveel meer dan een luxe borrelnoot.

Voedingswaarde

Een handje ongezouten cashewnoten (ongeveer 25 gram) bevat:

  • 154 kilocalorieën
  • 12 gram vet
  • 5,2 gram koolhydraten
  • 1 gram vezels
  • 5,3 gram eiwit
  • 0,01 gram zout