Onze Zeeuws gezouten mening over smaak

Onze Zeeuws gezouten mening over smaak

Zout is zout… toch? Niet voor ons. Daarom hebben wij niet zomaar zoute cashewnoten, maar Zeeuws Zeezout Cishews in ons assortiment. En of je nou een fijnproever bent of niet, wedden dat je na het lezen van dit verhaal die smaakvolle korreltjes op deze cashewnoten met andere ogen bekijkt?

Wij zijn van mening dat eten veel te leuk en lekker is om te verstoppen achter ongezonde lagen zout, suiker of smaakversterkers. Wij houden van pure ingrediënten die liefst op een ambachtelijke manier worden verwerkt. Gelukkig zijn we daar niet de enige in. Een bedrijf dat er nét zo over denkt is Zeeuwsche Zoute. Daarom hebben wij hen gekozen als leverancier voor de grove zoutkorrel van de Zeeuws Zeezout Cishews. Die grove korrel is overigens een bewuste keuze, want die geeft je als het ware een kleine zoutexplosie in je mond, waardoor je met minder zout tóch een intense smaakbeleving hebt. 

Foto: Puck van Elswijk Fotografie
Foto: 
Puck van Elswijk Fotografie

Ook sterrenrestaurants kiezen voor dit zout

Zeeuwsche Zoute is een ambachtelijk bedrijf, de enige zoutziederij (ja, zo heet het proces van zout winnen) in Nederland. Oprichter is Christian Clerx, die als geboren en getogen Zeeuw het oude Zeeuwse ambacht van zoutwinning weer nieuw leven wil inblazen. Dat hij daarin goed slaagt, blijkt wel uit het feit dat niet alleen Cishew zijn product weet te waarderen, ook sterrenrestaurant kiezen voor dit bijzondere zout. 

Unieke zachte smaak

Wat maakt dit zout zo bijzonder? Dat zit ‘m in het handwerk en de kennis. Tijdens het zoutzieden scheppen zij het calcium er met de hand uit. Calcium maakt zout hard en geeft het een bittere smaak. Zónder dit calcium krijgt dit zout een unieke, zachte smaak, waardoor het een ultieme smaakversterker is en je minder zout kunt gebruiken. Krijg je de smaak te pakken? Dan gaan we nog even verder…

Foto: Puck van Elswijk Fotografie
Foto: Puck van Elswijk Fotografie

Uit Europa’s schoonste water

Zeeuwsche Zoute haalt het water voor de zoutziederij uit de Oosterschelde. Anders dan de Westerschelde, waar veel industrie staat, is de Oosterschelde Nederlands grootste beschermde natuurpark en vind je daar Europa’s schoonste zeewater. Hier worden mossels en oesters gekweekt, die als eigenschap hebben dat ze water zuiveren, wel tot 10 liter per uur. Desondanks filtert Zeeuwsche Zoute het water nog extra, om microvervuiling te voorkomen. Bovendien zieden ze het zout in een gesloten omgeving, die voldoet aan de strenge eisen van de voedsel- en warenautoriteit. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de open zoutpannen bij de Middellandse zee, die volop blootstaan aan fijnstof.

Trek in meer?

Met recht dus, dat we dit mooie product toevoegen aan onze rechte nootjes. Ben je nog niet uitgelezen over het ambacht van zoutzieden? Kijk dan gerust ook eens op de website van Zeeuwsche Zoute, daar lees je over de waarde van zout en waarom het eeuwenlang een belangrijke pijler was voor de economie in Zeeland. Heb je Zeeuws Zeezout Cishews nog niet geproefd? Dat wordt dan hoog tijd :), je bestelt ze in onze Cishewshop.